Meer weten over chronische stress en burn-out?
We leven in een hectische tijd die hoge eisen aan ons stelt en veel van ons vraagt…
Sommigen vinden deze dynamiek heerlijk, veel mensen ervaren ook de nadelen. Stress is een ander woord voor spanning en hoort bij het leven. Het maakt het leven leuk en zorgt voor een kick. Dit soort spanning geeft je bruisende creativiteit, een goede concentratie en uithoudingsvermogen. Je bent alert, je zet je zintuigen op scherp, je krijgt er extra energie en een voldaan gevoel van. Je gaat gezond met stress om als je je lichaam regelmatig voldoende rust (ont-spanning) geeft om te herstellen voor de volgende inspanning.
Chronische stress
Als je – om te presteren – deze spanning steeds vaker en langer nodig hebt en je neemt niet voldoende tijd om te herstellen, dan zullen jouw lichaam en geest je waarschuwen. Je krijgt bijvoorbeeld vaker hoofdpijn, kunt je minder concentreren of slaapt onrustiger. Dit kan je jaren volhouden, totdat je lichaam uiteindelijk zelf ‘stop’ zegt: burn-out! Er kan in de tussentijd aanzienlijke schade aangericht zijn, in jou en in je werk- en/of privé situatie.
Burn-out, hoe voelt dat?
Burn-out is een letterlijke vertaling van het overheersende gevoel van totaal opgebrand zijn. Lichamelijk en geestelijk. Signalen die wijzen op een burn-out zijn: slaapgebrek – voortdurende vermoeidheid – hoofdpijn – concentratieproblemen – angstgevoelens – tobben – onzekerheid – ontevredenheid of een gevoel van machteloosheid. Er is geen ruimte meer voor bezinning, contact maken, verwerken en genieten. Het ontbreekt je aan mogelijkheden en motivatie om je werk ‘goed’ te doen. Het gaat niet meer, je kunt het niet meer opbrengen. Je bent niet meer ’vooruit te branden’.
Je zelf herstellend vermogen (emotioneel, mentaal en fysiek) is niet meer werkzaam als gevolg van langdurige stress.
Werk-gerelateerd of privé?
Burn-out wordt wel eens gezien als een werk gerelateerd probleem. Mijn ervaring is dat veel mensen (chronisch) gestrest raken door een combinatie van werk + privé + innerlijke factoren.
Afhankelijk van je persoonlijkheid?
Een bepaald type mensen bouwt sneller spanning op, waardoor ze een grotere kans hebben om burn-out te raken. Het zijn mensen die de focus leggen op dingen die overwonnen moeten worden, de lat hoog leggen en absoluut niet mogen falen. Ze passen zich grenzeloos aan aan de wensen en behoeftes van anderen en zorgen slecht voor zichzelf.
Ook mensen met een gevoeliger zenuwstelsel hebben, als ze niet weten hoe ze met hun sensitiviteit moeten omgaan, een verhoogd risico op burn-out. Hoe blijf je jezelf en houd je het leven toch leuk en leefbaar als je zo bent?
Begeleiding ‘Uit je burn-out’
In een actief en gefaseerd traject begeleid ik je naar het behalen van je doelen. Een burn-out kenmerkt zich onder andere door een uitgeput lichaam, dat al lange tijd eenzijdig is aangestuurd en moeilijk tot rust kan komen. De focus zal daarom eerst op ontspanning en fysiologisch herstel zijn. In het kader hiervan geef ik je adviezen en zoeken we naar de best passende aanpak. Om in de praktijk nieuw gedrag in te zetten, de juiste keuzes te maken en persoonlijk effectiever te worden is coaching nodig.
In een verkennend gesprek bepalen we een aanpak die bij jou en je situatie past. Je krijgt duidelijkheid over de te nemen stappen en pakt in de periode daarna geleidelijk de regie weer op. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel op positieve wijze in beweging. Met focus en zelfbewustzijn.
Als je dat wilt, begeleid ik je vervolgens bij eventuele loopbaankeuzes of tijdens je re-integratie.
Multidisciplinaire benadering
Je fysieke lichaam, jouw mentale toestand en je emotionele beleving zijn onlosmakelijk verbonden en van invloed op je welzijn. We gaan aan alledrie deze aspecten aandacht besteden. Zelf zet ik, als dat bij je past, ondersteunend het online trainingsprogramma ‘Uit je hoofd in je lijf’ in. Dit geldt ook voor de wetenschappelijk gevalideerde HeartMath toepassingen. Aanvullend werk ik samen met professionals op het gebied van voeding (zoals mesoloog), lichaamsgerichte therapie (zoals osteopathie) en breintraining (mindfullness of neurofeedback). Deze multidisciplinaire aanpak heeft positieve invloed op de effectiviteit van het coaching traject en de snelheid en duurzaamheid van je herstel.
Cliënten ervaren met deze aanpak dat ze de situatie waarin ze beland zijn en de bijbehorende emoties, zoals schaamte en schuld, sneller kunnen accepteren. Eventuele langdurige fysieke klachten worden al vanaf dag één van het behandeltraject effectief aangepakt. Je ervaart meer grip en invloed op jouw situatie en proces. Energietoename, slaapverbetering en meer rust in het hoofd helpen je tot actie te komen in het kader van jouw persoonlijke doelen op een manier die bij je past.
VANUIT DE KERN IN BEWEGING
Een traject is wat mij betreft geslaagd als het resulteert in ‘beweging’. In een volgende stap. Je pakt ‘van binnenuit’ de regie op en realiseert met vertrouwen je doel. In lijn met waar je van nature goed in bent, waar je je mee onderscheidt en waar je energie van krijgt.